Waarom eten we chocolade paaseieren met Pasen?

Waarom eten we chocolade paaseieren met Pasen?

Heerlijk hè, al die chocolade paaseieren en -eitjes, waar we tegenwoordig al weken voor Pasen van kunnen genieten. Van grote, luxe chocolade eieren tot kleine, gevulde paaseitjes met de lekkerste smaakcombinaties. Maar wat hebben eieren eigenlijk te maken met Pasen? En waarom zijn chocolade paaseitjes zo populair?

We beginnen met de reden waarom we Pasen vieren. Jezus Christus stierf op Goede Vrijdag aan het kruis en op Paaszondag herrees hij uit de dood. Sindsdien is Pasen een belangrijk feest onder de christelijke traditie: een afsluitingsfeest na 40 dagen vasten, waarin mensen geen vlees en zuivelproducten mochten eten. Dus ook geen eieren...

Symbool van nieuw leven

Een ei is tevens het symbool voor nieuw leven. En dus voor de Lente en Pasen. In tegenstelling tot nu, was het zo dat vroeger in de donkere wintermaanden de leg bijna helemaal stil lag. Gedurende de vasten periode werden de dagen langer en gingen kippen weer volop eieren leggen. Met als gevolg dat er na de vastentijd een behoorlijke stapel eieren lag te wachten. Na 40 dagen, of gezien de donkere wintermaanden misschien wel langer, geen eieren op tafel was het een genot om na de vastentijd weer een eitje te mogen eten.

Sinds de 18e eeuw zijn genotsmiddelen verboden tijdens het vasten en mocht ook chocolade niet meer worden gegeten. Maar dit is niet de reden waarom chocolade met eieren werden gecombineerd. Het schijnt dat de eerste chocolade eitjes al in de 18e eeuw zijn gemaakt. Toen nog als geintje, wat voorkwam uit de verveling van het eentonige eten. Tijdens het vasten werden er dan eieren op tafel gezet, die uiteindelijk gevuld bleken te zijn met snoekeitjes of amandelpasta. Later werden deze eieren gevuld met chocolade. Maar ja, die mochten uiteindelijk ook niet meer gegeten worden tijdens de vastenperiode...

paaseieren gekleurd in een nestje

De eerste chocolade paaseieren

De eerste chocolade eieren waren massief en werden gemaakt in de 18e eeuw. In 1882 ontwikkelden vader en zoon Casparus en Coenraad van Houten een cacaobonenpers om cacaopoeder te maken. Zij bedachten een alkalisatie methode, waarmee zij het cacaopoeder geschikt maakten voor verdere bewerkingen. Pas in de 19e eeuw werden de eerste holle paaseieren gemaakt.

De eerste paaseieren werden gemaakt door een lege eierschaal te vullen met warme chocolade. Wanneer de chocolade was afgekoeld werden de schalen verwijderd en de eieren versierd. Later werden de lege eierschalen vervangen voor gietvormen en ontstonden er ook andere vormen, zoals paashazen en kuikens.

Tegenwoordig is het assortiment met paaseitjes gigantisch! Naast de klassieke massieve melkchocolade paaseitjes en de grote holle paaseieren, vind je op paasgeschenken.nl ook een groot assortiment aan gevulde paaseitjes. Denk aan smaken als butterscotch, hazelnoot, mocca, sinaasappel, tiramisu en nog veel meer overheerlijke smaken!