Wat vieren we met Pasen?

Wat vieren we met Pasen?

Wat is er gebeurd met Pasen en de dagen die daaraan voorafgingen? Waarom vieren we al eeuwenlang Pasen? En waarom eten we paaseieren met Pasen? Bent u nieuwsgierig geworden, in dit artikel worden deze vragen beantwoord.

Witte Donderdag

Witte Donderdag, de dag van het avondmaal. Tijdens het avondmaal werd Jezus verraden door een van zijn discipelen. Zijn naam was Judas. Hij had, met de Romeinse stadhouder Pilates, afgesproken Jezus te verraden door middel van een kus. De Messias werd gevangengenomen door het Romeinse leger.
Waarom noemt met het ‘Witte’ Donderdag? Het is een christelijke traditie om op deze dag kruizen met witte lakens te bedekken.

Goede Vrijdag

De volgende dag kreeg Jezus de doodstraf. Hij moest met een zwaar kruis de berg Golgotha op lopen om vervolgens gekruisigd te worden. Goede Vrijdag is natuurlijk niet voor niets ‘Goede’ Vrijdag genoemd. De dag heet Goede Vrijdag omdat Jezus stierf voor alle menselijke zonden. Doordat Jezus zichzelf ‘opofferde’, werd de poort naar de hemel als het ware geopend. Voor christenen is deze dag een dag met een dubbel gevoel.

Stille Zaterdag

Op zaterdag was het vooral heel stil. De christenen rouwen op deze dag om de dood van de Messias. Veel christenen gaan op deze dag naar de kerk om te bidden tijdens de paaswake.

Pasen

Eén van de bekendste christelijke feestdagen is Pasen. Tijdens Pasen herdenken we het wederopstaan van Jezus. Het graf van Jezus was plotseling open. De steen, die zijn graf bedekte, was weggerold. Jezus zou zijn opgestaan uit de dood en hij zou zijn graf hebben verlaten. De wederopstanding van Jezus bewijst dat God de mensen kan vergeven.

Omdat zondag voor christenen een rustdag is, hebben ze er een extra Paasdag aan vast geplakt. Op maandag kunnen ze dan alsnog feest vieren.

Maildoosje met paaseieren

Paaseieren

Paaseieren bestaan al eeuwenlang. Er zijn veel verschillende theorieën over de oorsprong van paaseieren. Het lijkt erop dat paaseieren afkomstig zijn van lentefeesten van anderen culturen en religies. Het ei staat symbool voor de vruchtbaarheid en daarom worden de paaseieren juist in de lente veel gegeten. Daarnaast mochten Christenen, vanwege de Vasten, in de tijd voor Pasen geen vlees en eieren eten. Vanaf Pasen mochten ze weer lekker genieten van een (paas)eitje.

Chocolade paaseitjes

De chocolade eitjes kwamen pas eeuwen later aan bod. In het begin van de 18e eeuw bedacht een Franse banketbakker het chocolade-ei. Hij maakte het chocolade-ei in de schil van een echt eitje. Het chocolade-ei viel erg in de smaak. Er werden zelfs wedstrijden gedaan wie het mooiste ei kon maken. Dankzij deze slimme Parijzenaar kunnen wij nu genieten van heerlijke paaseitjes. Tegenwoordig kunnen we op bijna elke hoek van de straat paaseieren kopen

Wil je meer lezen over paaseieren, bekijk dan ons artikel over de oorsprong van paaseieren.