Wat vieren we met Pasen?

Wat vieren we met Pasen?

Pasen is een belangrijk christelijk feest dat wordt gevierd door miljoenen mensen over de hele wereld. Het viert de opstanding van Jezus Christus, die volgens de Bijbel na zijn kruisiging op de derde dag opstond uit de dood. Dit gebeurde op de eerste Paasdag, en sindsdien is Pasen een belangrijke feestdag voor christenen, maar ook veel niet-gelovigen vieren het feest mee. Wat vieren we met Pasen en wat ging er allemaal aan vooraf?

Pesach

Wat vieren we met Pasen?

De oorsprong van Pasen kan worden teruggevoerd tot het oude Judea, waar het feest werd gevierd door de Joden om te vieren dat ze waren bevrijd uit slavernij in Egypte. Het feest, Pesach genoemd, werd gevierd met het eten van een speciale maaltijd, het Sedermaal, en het verzamelen van bloemen en groene twijgjes als symbolen van de nieuwe lente.

Jezus Christus

Toen Jezus Christus op de aarde was, vierde hij ook Pesach met zijn discipelen. Volgens de Bijbel at hij tijdens het Sedermaal met zijn discipelen en vertelde hij hun dat hij zou worden verraden en gekruisigd. Na zijn kruisiging en opstanding op de derde dag, begonnen de discipelen het feest van Pasen te vieren als een manier om te herdenken wat Jezus had gedaan voor hen.

In de loop der tijd is Pasen uitgegroeid tot een belangrijk feest voor christenen over de hele wereld. Het is een tijd om te vieren dat Jezus opgestaan is uit de dood en om te herdenken wat hij heeft gedaan voor ons. Het is ook een tijd om te vieren dat de lente begint en dat het leven en de natuur weer tot bloei komen.

Witte Donderdag

Witte Donderdag, de dag van het avondmaal. Tijdens het avondmaal werd Jezus verraden door een van zijn discipelen. Zijn naam was Judas. Hij had, met de Romeinse stadhouder Pilates, afgesproken Jezus te verraden door middel van een kus. De Messias werd gevangengenomen door het Romeinse leger.
Waarom noemt met het ‘Witte’ Donderdag? Het is een christelijke traditie om op deze dag kruizen met witte lakens te bedekken.

Goede Vrijdag

Jezus Christus Pasen

De volgende dag kreeg Jezus de doodstraf. Hij moest met een zwaar kruis de berg Golgotha op lopen om vervolgens gekruisigd te worden. Goede Vrijdag is natuurlijk niet voor niets ‘Goede’ Vrijdag genoemd. De dag heet Goede Vrijdag omdat Jezus stierf voor alle menselijke zonden. Doordat Jezus zichzelf ‘opofferde’, werd de poort naar de hemel als het ware geopend. Voor christenen is deze dag een dag met een dubbel gevoel.

Stille Zaterdag

Op zaterdag was het vooral heel stil. De christenen rouwen op deze dag om de dood van de Messias. Veel christenen gaan op deze dag naar de kerk om te bidden tijdens de paaswake.

Pasen

Eén van de bekendste christelijke feestdagen is Pasen. Tijdens Pasen herdenken we het wederopstaan van Jezus. Het graf van Jezus was plotseling open. De steen, die zijn graf bedekte, was weggerold. Jezus zou zijn opgestaan uit de dood en hij zou zijn graf hebben verlaten. De wederopstanding van Jezus bewijst dat God de mensen kan vergeven.

Omdat zondag voor christenen een rustdag is, hebben ze er een extra Paasdag aan vast geplakt. Op maandag kunnen ze dan alsnog feest vieren.

Hoe vieren mensen Pasen?

paaseieren in mandjeEr zijn verschillende manieren waarop mensen Pasen vieren. Sommigen gaan naar de kerk om te bidden en te luisteren naar een preek over de betekenis van Pasen. Anderen houden speciale diensten in hun huis of in hun gemeenschap. Veel mensen geven ook cadeaus aan hun familie en vrienden en eten samen speciale maaltijden tijdens Pasen.

Een andere traditie die vaak wordt gevierd tijdens Pasen is het zoeken naar eieren. Kinderen en volwassenen verstoppen kleurrijke eieren in hun tuin of huis, en dan gaan anderen op zoek naar de eieren. Dit is meestal een leuke activiteit voor de hele familie en kan worden gedaan als een soort spel.

Maildoosje met paaseieren

Paaseieren

Paaseieren bestaan al eeuwenlang. Er zijn veel verschillende theorieën over de oorsprong van paaseieren. Het lijkt erop dat paaseieren afkomstig zijn van lentefeesten van anderen culturen en religies. Het ei staat symbool voor de vruchtbaarheid en daarom worden de paaseieren juist in de lente veel gegeten. Daarnaast mochten Christenen, vanwege de Vasten, in de tijd voor Pasen geen vlees en eieren eten. Vanaf Pasen mochten ze weer lekker genieten van een (paas)eitje.

Chocolade paaseitjes

De chocolade paaseitjes kwamen pas eeuwen later aan bod. In het begin van de 18e eeuw bedacht een Franse banketbakker het chocolade-ei. Hij maakte het chocolade-ei in de schil van een echt eitje. Het chocolade-ei viel erg in de smaak. Er werden zelfs wedstrijden gedaan wie het mooiste ei kon maken. Dankzij deze slimme Parijzenaar kunnen wij nu genieten van heerlijke paaseitjes. Tegenwoordig kunnen we op bijna elke hoek van de straat pasen chocolade kopen.

Wil je meer lezen over paaseieren, bekijk dan ons artikel over de oorsprong van paaseieren.